Erwiphage

tuzelhalt3Az alma és körtetermesztőknek, tűzelhalás szó hallatán biztosan a megbarnult levelek, a csonkolás és a terméskiesés jut az eszükbe. Kevésbé közismert, hogy a fertőzést okozó baktériumnak – az Erwinia amylovorának – létezik egy természetes ellensége. A magyar fejlesztésű és gyártású Erwiphage kitűnően felhasználható a fertőzés megelőzésében és a tűzelhalás megállításában.

Egy magyar újdonság születése:

Erre a tényre, – hogy létezik természetes antagonistája az almafa tűzelhalás baktériumnak – alapozta kutatásait egy pécsi biotechnológiai cég, az Enviroinvest Zrt. A PTE-vel és a SzTE-vel közösen folytatott kutatásaik során megtaláltak és izoláltak 39 vírustörzset, úgynevezett bakteriofágokat, amelyek a fertőző baktériumot elpusztítják. Így született meg és került a magyar piacra Erwiphage néven a tűzelhalás elleni permetszer.

Amikor a vírusok a segítőtársaink

A szer hatóanyaga két bakteriofág (röviden fág) nagy koncentrátumú keveréke. A fágok a vírusok egy speciális fajtája, amely csak baktériumokat támad meg és pusztít el. (Ezért is ártalmatlanok a magasabb rendű élőlényekre, így az emberre is).

Amiért az Erwiphage-ot érdemes választanibacteriophage_2

A növényvédő szerek piacán már több éve jelen vannak az almafélék tűzelhalása ellen ajánlott szerek. Ezek hatásspektruma szélesebb, nem specifikusan a tűzelhalást okozó Erwinia amylovarára optimalizált, ellentétben az Erwiphage-gal, amely  már a szabadföldi forgalomban is bizonyította, hogy több mint 75%-os hatékonysággal előzi meg a betegség megjelenését.

Másik elterjedt védekezési módszer, a réztartalmú szerek kipermetezése, majd, a fertőzés megjelenése után a beteg ágak visszametszése/csonkolása és eltávolítása. Ebben az esetben a felelősen gondolkodó termesztőnek a csonkolt ágak termésének bevételkiesésével és a csonkolás élőmunka költségével kell számolnia.

virág 6

 

Azért javasoljuk, mert:

- Érdemes megelőzni a bajt.

- Érdemes a tűzelhalás időzített bombáját hatástalanítani!

- Érdemes a leghatékonyabb, magyar, mikrobiológiai készítményt kipróbálni!

- Érdemes az Erwiphage Forte-t bevetni preventív és kezelési jelleggel is!