»

Könnyű alkalmazás a körtésben

Az Erwiphage kellő odafigyeléssel (hűtő tárolás) könnyű alkalmazást tesz lehetővé , és így hatékonyan beépíthető a permetezés technológia elemeibe.

Az Erwinia amilovora elleni védekezésben mi az alábbi technológiát alkalmaztuk a 2012.-es évben:

- a lemosó permetezésnél minél magasabb dózisú rézkészítmény rovar és gombaölővel kombinálva.
- a zöldbimbós állapotig még egy ” rezes kört” elvégzünk, mintegy feltöltve a fás részeket ( gallyakat, ágakat,vesszőket) rézzel.

Cégünknél a legfogékonyabb fajta a Clapp kedveltje, így ezt a fajtát jelelöltük ki az Önök által forgalmazott Erwiphage készítmény alkalmazására.

- az első permetezést virágzás kezdetén 2012.04.18.-án,
- a második permetezést teljes virágzás idején 2012.04.26.-án ,
- végül a harmadik permetezést sziromhullás idején 2012.05.08-án végeztük el az Önök által megadott technológia alapján.

Ebben az időszakban sem fertőzött virágokkal, sem hajtásokkal nem találkoztunk a Clapp kedveltje fajtánál. A többi körte fajtánál kisebb-nagyobb mértékben a másodvirágokon viszont jelentős fertőzési potenciál alakult ki. Az Erwiphage alkalmazásával úgy gondoljuk, hogy jelentős virágzáskori fertőzéstől óvtuk meg a kezelt területeket. Más készítményeket is alkalmaztunk már a tűzelhalás megelőzésére, de sajnos a kezelhetőségük ( vízoldékonyság, keverhetőség stb. ) nem volt megfelelő. Az Erwiphage kellő odafigyeléssel ( hűtő tárolás) könnyű alkalmazást tesz lehetővé , és így hatékonyan beépíthető a permetezés technológia elemeibe.

Csengő Miklós
növény védelmi szakmérnök Pyrus-94 Kft., Alsóbereczki